Obs ! Det gamla gymnasiet
HÄRNÖSTUDIER
Click Here
Svenska  B

Instruktion

2:1


Gör en refererande sammanställning av fakta kring de litterära epokerna. Använd ungefär 500 ord för varje epok och håll stilen enkel och personlig. Använd kurstexterna som faktaförråd men plagiera inte utan använd ditt eget personliga språk!

Du kan jobba ensam med målet. Men det är lättare och roligare med dialog. Stäm träff med en kurskamrat på SL och skapa en dialog kring epokerna. Kom ihåg att ha chattens History uppe så att du kan kopiera allt ni sagt och lägga i bloggen! 

Så här kan en dialog börja: -Hej ! Vet du vad som hände under renässansen? -Ja, bland annat började författarna skriva mer om historiska och antika ämnen och personer. -Som vilka då? -Till exempel William Shakespeare som skrev en pjäs om Julius Caesar och en om Timon från Athen. Och en om Troilus och Cressida. -Ok, men Shakespeare är väl mer känd för pjäser som Romeo och Julia och Hamlet? -Det stämmer. Hamlet kom......osv.

Redigera gärna dialogen i efterhand, så att den blir lite bättre stilistiskt sett. Ta bort onödiga upprepningar och utfyllnadsord.

Här några trevliga platser att träffas på i SL:

http://slurl.com/secondlife/Second Sweden/148/188/30
- ett mysigt torg med gatstenar och stort träd (obs! inte så stilla)
http://slurl.com/secondlife/Second Sweden 3/53/194/24
- en utomhusteater i berget med bänkar  
http://slurl.com/secondlife/Zell/170/96/38
- en fjällsjö med bergssluttningar omkring
http://slurl.com/secondlife/Swedish Institute/53/36/21
- en träbrygga vid havet vid Svenska Institutet

http://slurl.com/secondlife/Middletown/146/57/32
- en mysig trädgård i Middletown med fjärilar

http://slurl.com/secondlife/Ratmaw/241/21/67
- en stor träpaviljong nära havet

Om det krånglar med adresserna så skriv in dem själv i adressfönstret. Det går också att hitta platserna inifrån SL. Leta gärna upp egna platser där ni får vara i fred! Hjälp kan man få av Dimmans Shostakovich och Ika Cioc.

Några saker att tänka på: När du gör en privat sammanställning eller sammanställande dialog utgår du från texterna och lägger inte in dina personliga synpunkter (utom kanske när du vill rekommendera en bok som nämns!).

Du försöker sammanställa tankegångarna/budskapet i texterna till en enhet. Du försöker ge en samlad bild av tankegångarna/budskapet under respektive epok, inte endast rada upp en massa fakta även om de också är viktiga, särskilt vissa litterära verk och författare. Om du väver in utdrag ur dikter eller berättelser använder du citattecken.
     
Du tycker säkert texterna är digra, innehållsrikda och ibland svåra. Det är meningen. Liksom på Högskoleprovet ska du träna din läsförståelse. Ibland får du läsa om några gånger för att förstå. Du ska dock inte kunna allt detta. Du ska ÖVERSIKTSLÄSA materialet och försök hitta de stora dragen. 

Om du läser på skärmen: markera det viktiga med olika färger eller förändra storlek på texten. Om du skriver ut på papper: Stryk under och skriv rubriker i marginalen, samt samla citat som kan vara användbara. 
    
Gör gärna först en grovplan, en disposition, där du bestämmer i vilken ordning du ska presentera materialet - du måste inte vara kronologisk. Ställ samman stoffet till en sammanhängande refererande text. Var noga med styckeindelning och du skriver en privat sammanställning. 

Kontrolläs dialogen som du gjort på SL. Har du fått med allt du ville säga? Redigera i efterhand, bygg kanske ut vissa delar och ta bort från andra.