VälkommenOrdlistaReligionerBildgalleriLjudgalleriAndra arkiv  

 




Ordlista

- exempel på provfrågor finns på slutet ! Säg till när du är klart för test !

 

A
Abidharma - riktning inom theravadabuddhismen och namnet på dess sju filosofiska verk (abhidarma pitaka). Känd för sina listor över de andliga och fysiska beståndsdelarna i erfarenhetsvärlden.

Abraham - traditionellt grundaren (stamfar, patriark) av det judiska folket; han erkände existensen av endast en gud och slöt ett förbund med honom.

Adi Granth - sikhismens heliga skrift, redigerad av Guru Arjan (1581 - 1606), ursprungligen skriven av sikhismens grundare Guru Nanak (1469 - 1539).

Agnostiker - A) En person som hävdar att kunskap om Guds existens inte är möjlig, ingen kan nå denna kunskap. B) En person som tvivlar på Guds existens.

Apokryfisk - icke erkänd som (biblisk) urkund, av omtvistad äkthet.

Apologetik - vetenskapen om argumenten för (och emot) kristendomen. En apologet är en försvarare, oftast av kristendomen, men även av andra religioner.

Ahimsa - princip om ickevåld mot alla levande varelser, särskilt betonat inom jainism och buddhism

Ahura Mazda - (vis Herre) Gud inom zoroastrianismen, den högste suveräne herren över allt skapat. Senare känd som Ormazd.

Allah - Gud på arabiska.

Amaterasu - den shintoistiska solgudinnan från vilken de japanska kejsarna anses vara avkommor.

Anatman - icke-jag, icke-själ. Inom äldre buddhism förnekandet av själens existens.

Arier - ett indo-europeiskt folkslag som från mitten av andra årtusendet f.Kr. dominerade i norra Indien. Utvecklade vedaskrifterna.

Arianer - namn på anhängare till religiös rörelse vars ledare hette Arius (250-336 e.Kr.) De trodde att Jesus inte alltid existerat, utan var skapad av Gud, vilket ledde till att fornkyrkan förklarade Arianerna som kättersk. Sannolikt påverkades Muhammed av arianska munkar i Arabien och arianismen kan därför sägas finnas även i vår tid.

Arya Samaj - Ariska Sällskapet. Sällskap grundat 1875 med syfte att reformera hinduismen genom att förkasta alla post-vediska skrifter och ideér.

Askes - mer eller mindre sträng avhållsamhet från bekvämlighet, njutningar, frivillig späkning i syfte att leva ett mer enkelt, koncentrerat och andligt inspirerande liv med studier, bön och arbete som viktigaste inslag. Förekommer i de flesta religiösa traditioner. Asket kallas den person lever i askes.

Ateism - gudsförnekelse.

Atharvaveda - en av de vediska skrifterna som innehåller 565 hymner på vers och prosa, fördelat på 19 böcker. Den inkluderar både magiska och rituella delar samt systematiska utläggningar om betydelsen av den vediska ritualen.

Atman - enligt hinduismen individens egentliga väsen, föreställd som den icke-materiella enhet som ger medvetande.

Avatar - gudsinkarnation inom den indiska vaishnavafilosofin; det högsta varat föds här på jorden för att göra goda gärningar i mänsklighetens tjänst. Krishna anses tex. vara en avatar av Vishnu.

Avesta - "Lagens bok", en fragmetarisk och svårbegriplig helig bok inom Zoroastrianismen.

B
Bhagavadgita - det artonde kapitlet i det episka verket Mahabharata, skrivet av indiska Bhagavatas, som dyrkade Krisha Vasudeva. Boken ingår i det episka verket Mahabarata.

Biblicism - trogen bundenhet vid bibelns ord, som inte accepterar moderna trender i tolkningen.

Bodhisattva - "upplyst varelse" inom buddhismen människor som tillryggalagt en stor del av vägen till befrielsen. Central inom mahayana där bodhisattvan strävar efter full upplysning men förpliktar sig att befria andra från lidandet. Särskilt betydelsefulla är de trancendenta bodhisattvor som står inför att uppgå i nirvana, men väljer att stanna kvar i världen tills alla varelser befriats.

Brahman - 1) "Världssjälen", enligt Upanishaderna den enda enande essensen i universum som genomsyrar allt och alla.
2) Prästkasten i det indiska kastsystemet, den högsta av fyra varnas. Ursprungligen ansvariga för att utföra de vediska offren, senare blev de lärare och utförde vediska ritualer.

Brahamasutras - en serie hinduiska texter som handlar om Brahaman, de äldsta från 200-talet e.Kr.

Brahmin - hinduisk präst.

Brahmo Samaj - ungefär: "De Brahmatroendes sällskap". En organisation som grundades 1828 av Ram Mohan Roy, med målsättningen att reformera hinduismen genom att rensa ut polyteismen och kast-systemets diskriminering. Hade stort inflytande under nästan ett århundrade.

Buddha - "Den upplyste". 1) Namn som gavs åt Sakyamuni Siddharta Gautama, en andlig ledare i nordindien under 500-talet f.Kr. Buddhismens grundare. 2) En individ som erfarit och återupptäckt den eviga sanningen, dharma.

Buddhanatur - senare buddhistisk doktrin om att alla medvetna varelser har en del av Buddha inom sig, i sig själv rent, men i ett fördunklat och solkigt tillstånd. Upplysning innebär att ta bort det som fördunklar, ofta genom meditation och asketiska tekniker, så att den rena naturen åter kan skina klart. Karakteristiskt för Chan (Zen) buddhism.

C
Cakravartin - ("Den som snurrar hjulet") En mäktig universell regent inom buddhismen.

Chan - benämning på flera buddhistiska rörelser som betonar meditation, använder sig av gåtor, paradoxer, humor, samt förkastar logiska resonemang som en väg till upplysning. Kallas för Zen i Japan.

Chenyan - namn på den östasiatiska vajrayanaskolan (inom buddhism) som betonade symboliska representationer, användandet av mandala, samt insikten om den oförstörbara och eviga aspekten av det upplysta sinnet. Känd som Shingon i Japan

Coven - benämning på lokala grupper, församlingar, inom paganistiska rörelser, fr.a. Wicca.

D
Dakhma - ("Tystnadens torn") Zoroastrisk byggnad i sten; en cirkulär tank, i vilken lik exponeras för sol och gamar. Ett stort och välkänt dakhma finns i Mumbay i Indien.

Dao - ("Väg") Den sanna, rätta och naturliga utvecklingen. Inom Konfucianismen innefattade livets sanna väg Konfucius läror och i Daoism den yttersta verkligheten, såväl som den rätta, naturliga väg som människor måste följa.

Deism - en föreställning om att Gud existerar och har skapat världen, men dragit sig undan och inte har kontakt med världen längre. Människan är ensam, lämnad åt sig själv.

Deva - epitet för varje gudom i den polyteistiska hinduismen. Dessa uppfattas som strålande varelser som finns i himlen, i atmosfären, eller på jorden.

Dharma - 1) I post-vediskt tänkande: Den kosmiska principen om rätt handlande, handlingar som uttrycks i religiösa regler. En individs dharma är individens plikt, individen skall handla i enlighet med föreskrivna heliga bud. 2) Enligt buddhistisk lära: Den eviga sanningen om verkligheten. Under århundradena har dharma kommit att innefatta de grundläggande principerna i de tre stora buddhistiska skolorna.

Diasporan - (grekiska: kringspridning) judar som lever utanför landet Israel. Sedan romarriket har majoriteten av världens judar levt i diasporan.

Digambras - den striktare gruppen inom Jain vars asketer praktiserar nudism som en en del i deras andliga utveckling.

Druid - en medlem av prästerskapet i det forntida Gallien, Britannien, eller Irland, som utförde invecklade ceremonier dyrkande många gudar. Druiderna sägs ha profeterat genom sina offer och fungerade även som domare. Senare framställdes de i irländska och walesiska sagor och i kristna legender som magiker och trollkarlar.

Dualism - hävdar att verkligheten är tvåfaldig
t. ex. både andlig, själslig och materiell, kroppslig. (Se Monism)

Durga - inom hinduisk shiva-mytologi den populäraste personliga formen av Shivas sakti (femenina sida). Durga är särskilt känd för att ha dödat demonen Mahisha.

E
Ekumenik - strävan att förena kristna kyrkor. Ursprungligen uppstod detta under senare delen av 1800-talet, då kristna missionärer från USA och Storbritannien försökte uppnå enighet i sin utländska mission.

Etik - morallära. Metaetik = teorier om och analyser av begrepp.

Eukaristi - (grekiska för tacksägelse) namnet på den måltid, det sakrament, där Jesus ger sin egen kropp sitt eget blod; förebilden i GT är mannat i öknen. Jesus själv beskriver eukaristin i Joh. 6.

Evangelium - ("goda nyheter") berättelser om Jesu liv, död och uppståndelse från de döda och dess innebörd. De fyra första böckerna i bibelns nya testamente brukar kalla sför de fyra evangelierna

Evolutionistteorin - en hypotes, baserad på analogier med biologiska processer, där nutida kulturer placeras på en skala från enkla till komplexa, från primitiva till moderna. Enkla samhällen och religioner anses kunna visa på de äldsta samhälls- och religionsformerna.

F
Fatimiderna - en shiitisk och ismailitisk dynasti som hade makten i Egypten, grundad i Kairo 969 e.Kr., etablerade den islamiska civilisationen som varade till 1171.

Fem pelarna - grundläggande doktrin eller krav inom Islam: shahada, erkännandet att gud är en, salat, den rituella bönen, sawm, fastan, zakat, allmosor, hajj, pilgrimsfärden till Mecca.

Fiqh - (jurisprudens) vetenskapen om efterlevnaden av de islamiska religiösa lagarna som berör rituella, sociala och teologiska frågor.

Fundamentalism - 1) kristen rörelse i USA som uppstod som en reaktion på det sena 1800-talets bibelkritik. Ledarna försökte misskreditera kritikerna genom att fastställa trons "fundament", den doktrin som all kristen tanke och handling måste byggas på. 2) Beteckning för religiös fanatism.

G
Gathas - hymner tillägnade Zoroaster, vilka utgör den äldsta delen i Avesta.

Glossolali - tungotal, ett språkligt fenomen, som av de troende själva uppfattas vara ett för dem okänt språk. Ses inom främst pingströrelsen som ett tecken på andedop. Både andedopet och glossolali anses vara en gåva från Gud.

Gnosticism - rörelse som uppstod på hundratalet e.Kr. Kännetecknande är en dualistisk världsuppfattning; en ond skapargud (demiurg) som skapat det materiella, kroppsliga, samt en god, alltigenom andlig Gud som står för det själsliga, andliga. Frälsning uppnås genom kunskap och befrielse från det materiella, en föreställning som har resulterat i både en asketisk och hedonistisk livsföring.

Gud - gud (eng. god; fr. dieu; gr. theos; hebr. elohim; lat. deus; ty. Gott), ett högsta personligt varande, ett varande som är oändligt, evigt, obegränsat, i sig själv, den yttersta grunden eller förklaringsprincipen, första orsaken; det som själv är obetingat, absolut, och som därmed är betingelse för allt annat; det som ren akt el. verklighet, det som är i sig själv, som därmed är princip för allt annat, det som följaktligen existerar med nödvändighet, då existens och väsen sammanfaller.

Olika sätt att använda termen "gud" är:

1 dynamisk orsak, aktiv eller passiv: denna definition förutsätter att orsakslagen alltid gäller och det ses som logiskt självklart att orsaken besitter sådana attribut som intelligens, i besittning av en enorm kunskap, tidlös men med fullständig kontroll över händelser i tid, stark vilja eftesom den orsakat organismer med uttalad stark och fri vilja. Två varianter finns av denna dynamiska orsak: den som är passiv i sig själv och låter skeendet pågå efter lagarna (deism) och den som är aktiv, operativt närvarande i alla fysiska, kemiska, biologiska, historiska, psykologiska, sociala, teologiska händelser i universum (teism). Att tro på Gud är att veta om och begrunda denna grund för alla fenomen i universum.

2 kärleksrelation: en icke-historisk och icke-kausal kärlek till ett högsta personligt varande , till en viss person som kallas Gud; denna relation är ett sätt att leva som påverkar varje detalj i individens liv och förvandlar personligheten allteftersom denna intima kärlek pågår under ett liv ; tro på Gud i denna mening är att leva i relation till en person som är överlägsen i alla viktiga hänseenden, snarare än ett teoretiskt antagande om verkligheten.

3 förbund, familj: denna definition av termen Gud är den historiskt sett vanligaste; Gud definieras som grunden för kärlek i familjen, kärlek inom ett folk, en nation, men framför allt kärleken mellan man och kvinna; tron medför uppfattningen att en mänsklig person inte blir vad hon bör vara utan kärlek i ett familjesammanhang; människan som "klarar sig själv" förblir ofullgången människa; teologiskt uttrycks detta i judisk-kristen tradition med Abrahams förbund, Noas förbund, Mose förbund, den kristna treenigheten och julfirandet med krubban och den Heliga Familjen, samt den historiska kristna kyrkan som familjen av Guds barn.

4 kognitivt operativsystem bakom appllikationerna: Gud som effektuerande orsak till alla mentala händelser, en definition som är populär bland hjärnforskare, neurologer och vetenskapsmän; Gud definieras som ett "operativsystem" bakom alla de bilder av världen vi gör för oss själv med hjälp av applikationer vi fått gratis i vårt system för tanke, känsla och sensorisk input; Gud är framför allt allsmäktig i ett enormt kognitivt system där regler finns som inte kan brytas med mindre att applikationerna störs; att tro på Gud i denna mening är att vara medveten om hur våra sinnen och våra tankar och känslor fungerar när vi "konstruerar" vår värld.

Gudwara - ("guruns port") ett sikhiskt tempel eller helgedom där det finns en kopia av Adi Granth.

Guru - en hinduisk andlig ledare som utväljs av en aspirant, ansedd för att vara en expert i mystiska övningar och en effektiv vägledare till det introspektiva livet.


H

Hadith - uttalande eller tradition som härleds till profeten Muhammed, islams grundare, och som nedtecknades på 700-talet. Traditionerna indelas i främst tre kategorier: sunda, goda och svaga, beroende på hur trovärdiga de anses vara. De sk. "heliga haditherna", i vilka Gud själv talar genom Muhammed, har en särställning bland hadithmaterialet.

Hajj - pilgrimsfärd till Mecka under Ramadan som varje muslim bör göra minst en gång i livet. En av de fem pelarna.

Hedonism - en filosofi som betraktar lusten och njutningen som tillvarons värde och mål; även då en handling bryter mot konventionell moral men ger njutning bör man eftersträva den; hedonismen betonar också tolerans mot andra avvikande former av njutning.

Helgon - person som helgonförklarats av katolska kyrkan. Fungerar som förebedjare inför Gud eftersom de inte befinner sig i skärselden.

Helgonförklaring - en process genom vilken en persons helgonstatus fastställs. Processen börjar med en framställan, tidigast fem år efter personens död. Därefter gör biskopen i det stift som personen har dött eller verkat i en första utredning som, om den håller måttet, lämnas in till Vatikanen. Vatikanens experter samlar in allt material som finns om helgonkandidaten, hör vittnen och kontrollerar om det skett något väl dokumenterat mirakel efter det att personen har dött. Materialet sammanställs och publiceras i en volym; posito. En kommission bestående av sju teologer, inklusive en "djävulens advokat", granskar materialet. Om kommisionen säger ja, överlämnas beslutet till påven som offentliggör en saligförklaring. Därefter skall ytterligare ett mirakel ske, utredning och nytt beslut.

Heresi - avvikelse från den klassiska katolska kristendomen; fyra historiskt viktiga kätterier är
1) förnekande av objektiv nåd, även kallad pelagianism, uppstod på 200-talet
2) förnekande av Jesu gudom; även kallad arianism uppstod på 300-talet 
3) förnekande av Jesu två naturer; denna heresi kallas monofysitism och uppstod på 400-talet
4) individualisering av tron; denna heresi, snarlik pelagianismen, ägde rum i Tyskland på 1520-talet och inledde den tyska reformationen.

Hermeneutik - tolkningskonst, konsten att förstå en text, ett konstverk eller ett historiskt skeende.

Hidjra - ("emigration") Muhammeds flykt från Mecca till Medina 622 e.Kr.

Huayan - filosofisk inriktning inom kinesisk buddhism. Betonar harmoni och samhörigheten mellan alla fenomen. I Japan känd som Kegon.

I
Ideologi - åsikter om framförallt politik, rätt, moral, religion, vilka anses vara socialt bestämda.

Ijma - ("konsensus") konsensus i det muslimska samhället.

Imam -("den som står framför", modell)
1) Muslimsk församlings böneledare, ledare för en muslimsk församling eller lagskola, även en hederstitel. 2) För shiiter den förutbestämda individ som härstammar från profetens familj genom hans kusin Ali och vars religiösa auktoriet inte kan ifrågasättas.

Immanent - inneboende i. Med det immanenta menas oftast deet som hör till den empiriskt givna verkligheten. Det trancendenta är då den verklighet som ligger bortom denna världen, det översinnliga.

Indo-européer - folk från området kring Kaspiska havet som antas ha emigrerat österut och västerut omkring 2000 f.Kr. Eftersom de behärskade konsten att tillverka vapen med bronsspetsar och använde häst och vagn, besegrade de många lokala folkgrupper. Sålunda har de influerat många kulturer i Asien och Europa, samt spelat en en viktig roll i formandet av kulturerna i Indien, Iran, Grekland, Rom och norra Europa.

Indra - betydande gudom i det rigvediska panteon; ariernas forntida krigsgud och i Indien också den som kämpade mot de krafter som höll tillbaka regn.

Indus-civilisationen - den civilisation som fanns i nordvästra Indien nära Indusfloden före den ariska invationen (dvs. före 1700 f.Kr.). Känd för sina välorganiserade städer, bl. a. Harappa och Mohenjo-Daro.

Initiation - rit som markerar övergången mellan olika kroppsliga stadier, förenat med förändring av social status. Under initiationen avslöjas ofta den esoteriska innebörden av den religiösa myten, ritualerna och symbolerna.

Inkvisitionen - kristen kampanj som startade under 1200-talet i Spanien, med syfte att undersöka och om nödvändigt upplösa kätterska idéer och skapa religiös gemenskap. Inkvisitionen drevs främst av elever till Franciskus och Dominikus, två munkar som startade kristna rörelser för frivillig fattigdom och renlärighet.

Intuition - en omedelbar helhetsuppfattning. Intuition ingår i begreppsmässiga bevis för Guds existens, t. ex. att allt måste ha en tillräcklig orsak, även tillvaron i sin helhet.

Izanagi - tillsammans med Isanami en av de urtida föräldrarna i shinto-mytologin. Deras handlingar illustrerar en dynamisk spänning som är karaktäristisk för japansk religiositet.

 

J
Jakob - barnbarn till Abraham och den tredje patriarken och förfadern till judar och muslimer, även kallad Israel.

Jatakas - folkliga berättelser om handlingar som Buddha företog sig i sina tidigare liv, där buddha uppträder som djur, människa eller gudom. Jataka-samlingar började dyka upp kring vår tideräknings början.

Jahili - oren, otrogen; termen används inom islamismen för at beskriva icke-islamiska kulturer och samhällssystem. Människor i ett jahilisystem är autmoatiskt fiender till islam.

Jatis - kaster, grupper bundna till yrken som går i arv i den traditionella hinduiska sociala ordningen.

JHVH - ett tetragram som är namnet på Gud framför alla andra i GT, tetragrammet omgärdades med stor vördnad; redan i den tidiga judendomen uttalades tetragrammet endast i vissa kultiska sammanhang, i övrigt användes tilltalet Adonaj (Herre).

Jihad - arabiskt begrepp som betyder kamp, strävan. Inom islam skiljer man på "stora Jihad"; kampen mot det onda inom sig själv, och "lilla Jihad"; att försvara den islamska tron om den utsätts för hot.

Jina - ("segrare") titel som gavs åt Nataputta Vardhamanas (omkr. 599-527 f.Kr.), som gav Jainism sin nuvarande form. Han anses segerrikt ha korsat livets flod och övervunnit mänskligt elände. Namnet Jainism härrör från hans titel.

Jingu-ji - systemet "helgedom-tempel-systemet" där shintohelgedomarna i den klassiska perioden även innehöll ett buddhisttempel och vice versa.

Jiva - liv, själ, allt som lever. Anhängare av Jain hävdar att jiva blandas med karmapartiklar och bestämmer på så sätt ödet för en individ och hennes karaktär. När jiva frigörs från karma, befrias själen och stiger till universums höjdpunkt, förblir orölig och föralltid fri från lidande.

K
Kabbalah - ("mottagen tradition"), judisk mystik, studerar dold kunskap i Torah och dold kunskap om det gudomliga. Ett av de viktigaste kabbalah-verken är Zohar, skriven i Spanien ca. 1275 e.Kr.

Kalif - rättmätig efterträdare till profeten Muhammed.

Kalam - ("tal") guds ord inom Islam; innebär även den skolastiska teologin som diskuterar religiösa spörsmål.

Kami - heliga andeväsen som håller till i shinto-helgedomar.

Karma - ("gärning") social eller rituell handling som är moraliskt betydelsefull eftersom den är en del av den religiösa plikten (dharma). Även en farlig eller lyckobringande energi som alstras av sådana handlingar.

Khalifa - ("efterträdare"), i Koranen: Adam som guds ställföreträdande regent på jorden, i förlängning: Muhammed som mänskligt ideal. Se även Kalif.

Konservativ judaism - en av de större judiska inriktningarna i USA idag, befinner sig mittemellan reformjudaism och ortodox judaism vad gäller bevarandet av den traditionella judiska lagen.

Kontemplation - ("inre") beskådande, betraktande. Adjektiv: kontemplativ

Koranen - ("recitation") helig text inom islam, uppenbarad av gud genom hans profet Muhammed.

Kosmogoni - en redogörelse över världens tillblivelse eller universums ursprung.

Kosmologi - en redogörelse över universums natur, som ofta åsyftar att förklara skeenden i naturen och relationerna mellan universums olika beståndsdelar.

Krishna Vasudeva - Den högste Herren i Bhagavadgita.

Kshatriyas - medlemmar i den vediska krigarkasten.

Kufr - icke-tro på Gud, innefattar avsiktligt och aktivt motstånd mot sanningen som den framträder i Koranen. Även tolkat som otacksamhet.

Kult - religiös praxis, sätt på vilka människor har försökt uttrycka sitt sökande efter Gud genom sina trosföreställningar, bön, offer, meditation etc.

Kätteri - heresi, irrlära. Adjektiv: kättersk, heretisk.

 

L
Lama - religiös (ibland även politisk) ledare inom tibetansk buddhism.

Lingam - penissymbol, Shivas främsta ikonografiska kännetecken, en kort pelare med rund topp. Som fallossymbol visar den på Shivas återskapande könskraft; motsvarigheter finns inom nordisk hedendom där Frej är den motsvarande guden.

Lotus - inom hinduism och buddhism sinnebilden för renhet och befrielse eftersom den har sina rötter i bottenslammet, dess stjälk växer genom det grumliga vattnet och dess blomma utvecklas klart och rent ovanför vattenspegeln. I konsten är lotusblomman attribut för gudar och boddhisatvor.

Lotussutran - en av mahayanabuddhismens grundläggande skrifter. I denna karaktäriseras Buddha som en trancendent, universell befriare, vars liv och utslocknande på jorden bara var ett didaktiskt medel för att uppenbara vägen till mänsklighetens befrielse.

M
Mahabharata - hinduiskt epos som bl.a. innehåller Bhagavadgita.

Mahayana - en av de tre största äldre buddhistiska skolor i Indien, idag förekommer denna variant främst i Japan, Korea och Kina.

Mahdi - messiasgestalt inom Islam, en framtida Imam.

Mandala - ("cirkel") cirkulär symbol inom buddhism, ofta innesluten av en fyrkant. Särskilt viktig inom vajrayana, där den visar på det rena varandets (buddhas) hemvist.

Manikeism - religion grundad av Mani (ca. 216-276 e.Kr.) som betonar dualismen mellan de ljusa och mörka krafterna, med inslag av zoroastrianism, buddhism och kristendom. Influerade Augustinos och albigensarna i det medeltida södra frankrike.

Mantra - heligt ljud, vedahymn, inom hinduism det ljud som fokuseras vid meditation.

Matsuri - rituella högtider som utförs av präster i shintohelgedomar. Dessa regelbundet återkommande högtider innefattar böner, välsignelser och en måltid.

Maya - skapelsens och illusionens kraft i hinduisk filosofi. Enligt Sankaraskolan ett mystiskt förvillande medium som får det mänskliga medvetandet att uppfatta världen som bestående av flera individer och ting, emedan alltings enhet blir en fördold sanning.

Messias - ("den smorde") framtida konung och räddare inom judendom som gång på gång utlovats av profeterna. Med messias ankomst knyts också förhoppningen om en ny tidsålder med räddning ur nöden och fullkomlig rättvisa. Enligt kristen tro har detta löfte gått i uppfyllelse med Jesus Kristus. I Nya Testamentet är "messias" (grekiska: Christo's) Jesu vanligaste hederstitel.

Metafysiken - läran om det sant verkliga, den verklighet vi lever i (det i sig verkliga, det absoluta, det översinnliga) den verklighet som är den yttersta grunden till det relativa, den sinnliga verkligheten.

Mikrokosmos - "den lilla världen", tex. atomernas värld, i motsats till makrokosmos, "den stora världen", dvs. universum.

Ministrant - kyrkotjänare som biträder prästen vid altaret, "korgosse"

Moksha - frälsning inom hinduism, frigörelse från återfödelsens kretslopp.

Monism - hävdar att endast en form av verklighet existerar. (Se Dualism)

Muslim - en som överlämnar sig åt guds vilja och accepterar hans slutliga uppenbarelse; Koranen, och hans sista profet: Muhammed.

Mysteriekulter - grekiska hemliga sammanslutningar som anknyts till Dionysus, Orpheus och Demeter. Gemensamt för dem var deras individuella karaktär, man invigdes i mysterierna som enskild person. Det gemensamma målet var befrielse ur ödets och det mänskliga livets villkor och löften om ett liv efter döden.

N
Nattvard - se eukaristi

Naturlig teologi - den kunskap om Gud, som kan vinnas genom förnuftet; kristendomen lär att man kan nå säker kunskap om Gud, alltings ursprung och mål, genom förnuftets naturliga ljus med utgångspunkt från de skapade tingen. Utan denna förmåga skulle människan inte kunna ta emot Guds uppenbarelse. Hon har denna förmåga därför att hon är skapad ”till Guds avbild".

Nichiren - japansk tendaimunk (1222-1282 e.Kr.) vars namn också används på den buddhistiska skola som han grundade. Militaristisk och nationalistisk, betonade Nichiren hängivenhet och Lotus-sutrans auktoritet, samt nödvändigheten av att recitera en helig formel.

Nirvana - "utslocknande" slutmålet på den buddhistiska vägen till räddning och befrielse från återfödelsens kretslopp och därmed lidandet. Kan beskrivas som icke-existens, men också som ett tillstånd bortom existens och icke-existens.

O
Odödliga (Xian) trollkarlsliknande helgon inom den populära Daoismen kända för sitt excentriska beteende och sina övermänskliga krafter. De var människor som genom sina goda gärningar, den alkemiska konsten, meditation och ibland tur, hade uppnått odödlighet.

Ontologi läran om det sant varande, verklighetens natur. Betyder ofta detsamma som metafysik. Ibland begränsad till att enbart gälla människans verkliga natur.

Osiris egyptisk jordbrukargud som anses regera över undervärlden, associeras med nilens årliga översvämningar, anses kunna skänka odödlighet och fruktsamhet åt jorden.

P
Pandemonism - teologisk uppfattnng om att den onda kraften finns överallt; att en destruktiv drift finns närvarande i alla mänskliga viljeakter.

Panteism - teologisk åsikt att Gud och universum utgör en enhet, naturen blir gudomlig.

Panteon - minnestempel; gudavärld

Parséer - zoroaster bosatta i Indien, främst i området i och kring Mumbai (Bombay)

Pentateuken - de fem moseböckerna i bibelns gamla testamente.

Pietism - rörelse under 1600-talet som uppstod som en reaktion mot den luterska ortodoxin, betonade känslomässiga erfarenheter, bibelläsning och personliga böner.

Polyteism - tron på eller tillbedjan av flera gudar. Gudarna anses ofta ha makt över särskilda områden i tillvaron och de representerar en djupare, underliggande princip.

Profeter - individer som förmedlar budskap från gud. I judendomen förespråkade de äldre profeterna monoteism, andra gick till storms mot social orättvisa. Inom Islam är Muhammed den sista profeten av en lång rad som kommit för att hjälpa mänskligheten. En vanlig föreställning idag är att många betydande religiösa personligheter är profeter som förmedlat guds budskap för sin tid.

Puja - post-vedisk ritual, anpassad för tillbedjan av devas som valt att bo på jorden i bildstoder eller andra materiella obekt.

R
Ramayana - episk poesi skrivet av Valmiki under 300-talet f.Kr som handlar om Ramacandras liv, kungen i Ayodhya. Varje bok med detta tema kan dock kallas för en Ramayana.

Rigveda - den största och rituellt viktigste av de fyra vedaböckerna, innehåller 1028 sånger som användes under ariernas offerriter.

Rita - i vedakosmologin den av gudarna upprättade och helgade ordningen i hela universum. Denna ordning eller princip är verksam i den dygdiga människans handlande såväl som i naturlagarna som påverkar naturens kroppar.

Rättfärdig - rättrådig, ostraffad; rättvis; befriad från synd

S
Saivas - hinduiska monoteister där Shiva är universums ende Herre.

Sakti - den femenina aspekten av Shiva, personifieras ofta som en hustru till Shiva, tex. Durga eller Kali.

Samsara - återfödelsens kretslopp inom hinduism och buddhism.

Sangha - ("grupp") den buddhistiska munkorden. Från början hade sangha enbart manliga medlemmar, men med Buddhas tillstånd upptogs även kvinnor.

Sannyasin - den som uppnått det fjärde av livets fyra stadier enligt hinduismen, präglat av total avsägelse från världen. Idealtypen för en sannyasin är en kringvandrande asket.

Sekt - trossamfund som avskilt sig från ett annat, avvikande grupp.

Sharia - ("vägen till vattenstället") inom islam: Guds vilja uttryckt som en evigt och för alltid existerande gudomlig lag. Lagen inbegriper regler för religiöst och socialt liv, etiska regler och dietregler. Källan till kunskap om denna lag är framförallt Koranen, men också Muhammeds sunna. Med hjälp av dessa källor och särskilda metoder för tolkning går det att härleda enskilda regler som därmed kan sägas vara i överenstämmelse med Guds vilja. Frågan om exakt vilka områden i livet som skall regleras i enlighet med Sharia är en omstridd fråga i den muslimska världen.

Sinnelagsetik - en handling är moraliskt god (ond) om den görs av ett gott (ont) sinnelag, god (ond) vilja. Kants etiska åsikt.

Skolastik - kallas de kristna medeltida universitetens verksamhet, där den kristna tanketraditionen diskuterades och utvecklades. Summa Theologiae är det största samlingsverket från denna tid, skriven i huvudsak av Thomas Aquinas. Fortfarande utgör skolastiken grunden för kristen undervisning i många delar av världen.

Skärseld - eller Purgatorium inom katolicismen en region eller tillstånd i himlen där de flesta människor som vill bli rena inför Herren.

Stupa - buddhistisk helgedom som ofta sägs innehålla en relik av Buddha

Sufism - mystisk tradition inom islam

Sublim - upphöjd, överväldigande, storslagen, högstämd

Sunna - ("normerande sed") beteckning inom islam på i första hand Profeten Muhammeds "sed". Sunna är ett komplement till Koranen och den näst viktigaste källan till kunskap om vad "rätt" islam innebär. Källorna till Muhammeds sunna är främst haditherna.

Synkretism - sammansmältning av olika religiösa idéer; sammanjämkning.

T
Talisman - invigt föremål eller magisk bild som anses vara fyllt av kraft och ska skänka ägaren lycka.

Teodicé - kallas en lära som försöker förklara hur Guds godhetoch allsmäktighet kan förenas med det faktum att det finns ondska och lidande i världen.

Tora - en av judendomens mest centrala skrift. Motsvarar Pentateuken.

Transcendent - ("överskridande") det som kommer före erfarenheten och gör den möjlig; den substans som ligger informativt före skapelsen och alltid går över den.

Treeningheten - benämning på den kristna gudsuppfattningen som innebär att Gud är och verkar som tre personer i en enhet, Gud som Fader och Skapare, Gud som inkarnation i en människa och i honom en Frälsare, Gud som Helig Ande i kyrkans utveckling och den religiösa och sociala historien. Se även monofysiter, duofysiter

Tungotal se Glossolali

U
Upplysning - frihet från okunskap, att förstå verklighetens sanna natur. Detta är det högsta målet för många daoistiska, buddhistiska och hinduiska grupper. Uppfattas som ett liv utan själviskhet och egocentrering och beskrivs ofta som en kombination av ett lugnt sinne, djup insiktsfullhet, samt handlingar som åsyftar att hjälpa andra.

Z
Zakat - allmosa inom islam, en av de fem pelarna, bör vara 2,5% av den förmögenhet man innehaft ett år; andra procentsatser gäller för mark och boskap.

Zapoteker - religiöst indianfolk i den mexikanska provinsen Oaxaca; den högste guden är Cocijo, regnguden.

Zarathustra - profet inom den iranska religionen; troligen 600-t.; han byggde upp kulten kring Ahura Mazda som högste gud.

Zen se Chan

Zeus - den högste guden och allfadern i grekisk religion; namnet motsvarar i urindoeuropeiskan namnet Djaus och i romerska religionen Jupiter.

 

Frågor inför tolvan:
* Två munkar, vars elever startade inkvisitionen.
* Detta är skolastik.
* Kami innebär detta i japansk religion.
* Detta innebär askes.
* Så kallas en sammansmältning av olika religiösa idéer.
* Detta är det högsta målet för många daoistiska, buddhistiska och hinduiska grupper.
* Så förklaras Gud som dynamisk orsak.
* Så kallas de folkliga berättelser om handlingar som Buddha företog sig i sina tidigare liv, där buddha uppträder som djur, människa eller gudom.
* Konsten att förstå en text, ett konstverk eller ett historiskt skeende kallas så.
* De trodde att Jesus inte alltid existerat, utan var skapad av Gud.
* Muhammeds flykt från Mecca till Medina 622 e.Kr. kallas så.
* Detta är en druid
* Så bestäms ödet för en individ och hennes karaktär, enligt jainismen.
* Så kallas en gudsinkarnation inom vaishnavafilosofin.
* Två viktiga städer inom Indus-civilisationen.
* På så sätt kan Gud definieras som ett "operativsystem".
* Hadith innebär detta.
* Denna lag inom islam inbegriper regler för religiöst och socialt liv, etiska regler och dietregler.
* Så heter den femenina aspekten av Shiva.
* Fyra historiskt viktiga heresier inom kristendomen.
* Episk poesi skrivet av Valmiki under 300-talet f.Kr som handlar om Ramas liv.
* Traditionellt grundaren (stamfar, patriark) av det judiska folket; han erkände existensen av endast en gud och slöt ett förbund med honom.
* Den filosofi som betraktar lusten och njutningen som tillvarons värde och mår
* Rörelse under 1600-talet som uppstod som en reaktion mot en reaktion mot den lutherska ortodoxin, betonade känslomässiga erfarenheter, bibelläsning och personliga böner.
* Så kallas heligt ljud, vedahymn, inom hinduism det ljud som fokuseras vid meditation.
* Detta är ekumenik.
* Med hans ankomst knyts i judendom och kristendom förhoppningen om en ny tidsålder.
* Två betydelser av termen Imam inom islam.
* Läran om det sant verkliga, den verklighet vi lever i.
* Profet inom den iranska religionen; troligen 600-t.; han byggde upp kulten kring Ahura Mazda som högste gud.
* Så kallas hinduiska monoteister där Shiva är universums ende Herre.
* Detta är Coven.
* Treenigheten innebär detta.
* Helig bok inom Zoroastrianismen.
* I USA uppstod denna rörelse som en reaktion på det sena 1800-talets bibelkritik.
* Så benämns tron på eller tillbedjan av flera gudar.
* Detta är panteism.
* Så ses glossolali inom främst pingströrelsen.
* Annat namn på de fem moseböckerna.
* Så kallas skapelsens och illusionens kraft, ett mystiskt förvillande medium, i hinduisk filosofi.
* Detta är sanghan i buddhismen.