Hem  |  Bibliotek  |  Blogg  |  Support  |  MSN  |  ICQ

Härnöstudier

Läsa flexibelt

Varje kurs du läser på gymnasiet har ett antal kursmål. Till varje kursmål hör olika läraktiviteter. Du kan välja egna läraktiviteter men också använda de föreslagna. Du bloggar allt du gör på kursen.




Välkommen till Psykologi A!

 

Den här kursen läser du flexibelt ! Det betyder lite mer frihet i tid och rum för dig som elev. Men också mer ansvar och initiativ. Därför ska du läsa genom kurskontraktet som visar den attityd du bör ha på kursen. Du bör också göra några startuppgifter för att få igång din digitala kompetens.

Läraktiviteter:

1  REFLEKTIONER detta handlar om hur mycket du tänker själv över psykologiska problem och över de fenomen som psykologin beskriver, hur sugen du är på att diskutera människors relationer och reaktioner. Många tänker sällan på sådana saker. Andra formulerar psykologiska problemställningar tydligare.

2 SKRIVA detta handlar om att tänka med pennan, eller tänka med tangenbordet. Det gäller att vänja sig vid att skriva ner det man tänker. På kursen gör vi detta både med penna och papper och via datorn, ungefär varannan vecka. Du kan förbättra dina essäer när du sitter på din kammare och lägger i portföljen.

3 KUNSKAP detta handlar om att veta mer om psykologerna och de olika riktningarna.En del kan du ha stött på i filosofin, svenskastudierna eller från historiekursen. Nu ska du fördjupa dig i psykologins historia. Du får får flera småprov på historien.

4 ORDKUNSKAP detta handlar om ditt ordförråd. När vi arbetar med psykologiska problem använder vi särskilda termer, ibland ord som har delvis annan betydelse i vanlig svenska. Du får ett prov på psykologiska termer och inriktningar och freudianska termer men redan i första texten träffar du på dem. Var noga med att slå upp i ett psykologiskt lexikon!



Psykologi A - syfte & mål
 

Ämnets syfte

Utbildningen i ämnet psykologi syftar till att utveckla kunskap och förståelse i frågor som rör mänskliga reaktioner och relationer i vardagsliv och i yrkesliv. Ämnet psykologi syftar även till att utveckla lyhördhet i mötet med andra kulturer och att motverka rädsla inför det främmande i livet samt utveckla förståelse för och tolerans gentemot andra människor.

Samhället i dag präglas av ett stort informationsflöde. Den attitydpåverkan som människan därmed utsätts för kan mötas med kunskap och ett kritiskt förhållningssätt. Utbildningen i psykologi syftar till att öka medvetenheten om hur människan påverkar och påverkas av sin omgivning.

Ämnet psykologi syftar vidare till att ge eleverna en beredskap att klara de påfrestningar människan utsätts för i ett samhälle som ställer stora krav på förmågan att fungera i många olika sociala sammanhang.

Utbildningen i psykologi syftar dessutom till att utveckla ett kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt genom studier av psykologiska perspektiv, teorier och forskningsresultat.



Mål att sträva mot

Eleven skall

A1: 

ha kunskap om och förståelse av egna och andras reaktioner och relationer i vardagsliv och i yrkesliv

Metod:

Se instruktionen

A2:

ha kunskap om och förståelse av människans utveckling genom livet

Metod:


Se instruktionen

A3:

ha kunskap om och förståelse av hur människan fungerar som individ i gruppen men även påverkas av gruppens och samhällets attityder och komplexitet

Metod:

Se instruktionen

A4:

ha kunskap om och förståelse av hur människan uppfattar och tolkar sin omvärld och påverkas av den

Metod:

Se instruktionen

A5:

ha kunskap om och förståelse av människans beteende och skillnader mellan individer

Metod:

Se instruktionen

A6:

ha kunskap om och förståelse av hur psykiska problem och påfrestningar påverkar människan i vardagsliv och i yrkesliv

Metod:

Se instruktionen


A7:

ha kunskap om olika förklaringsmodeller till mänskligt beteende och hur de tillämpas

Metod:

Se instruktionen


A8:

utveckla en förmåga att reflektera över psykologiska frågeställningar och att kritiskt granska psykologiska teorier och deras tillämpning

Metod: 

Se instruktionen


Betygskriterier

Kriterier för betyget Godkänd

Eleven beskriver egna och andras reaktioner och använder därvid psykologiska begrepp.
Eleven redogör för olika aspekter på människans utveckling, lärande, tänkande och motivation.
Eleven ger exempel på faktorer som påverkar människans uppfattning och tolkning av omvärlden.
Eleven redogör för psykologiska likheter och skillnader mellan människor och hur människan fungerar i grupp, kommunicerar och påverkas.
Eleven ger exempel på hur kriser, psykiska påfrestningar och problem påverkar människor i vardagsliv och i yrkesliv.

Kriterier för betyget Väl godkänd

Eleven reflekterar över egnas och andras reaktioner och relationer.
Eleven jämför och värderar olika sätt att förklara människans beteende.
Eleven bearbetar frågor om vad som påverkar människans beteende i grupper och i andra sociala sammanhang.
Eleven reflekterar över och förklarar samband mellan olika aspekter på utveckling, lärande, tänkande, motivation och de påfrestningar människan utsätts för.
Eleven diskuterar kritiskt olika psykologiska förklaringsmodeller.

Kriterier för betyget Mycket väl godkänd

Eleven analyserar mänskliga beteenden och relationer utifrån olika psykologiska synvinklar och förklaringsmodeller samt granskar och drar slutsatser från de konsekvenser de i sin tillämpning får för individen och för gruppen.


Ämnets karaktär och uppbyggnad

Psykologi är vetenskapen om människans beteende och de processer som påverkar beteendet. I ämnet psykologi ingår frågor om människan, t.ex. vem hon är och hur hon utvecklas, enskilt och tillsammans med andra. Kunskaper om egna och andras känslor och beteenden är en del av ämnets kärna.

I ämnet psykologi studeras individen som en social varelse som känner, tänker och handlar. För detta finns specifika begrepp och en omfattande teoribildning. Teorierna är ett uttryck för skilda perspektiv inom psykologin såsom det psykodynamiska, det behavioristiska, det humanistiska, det biologiska, det kognitiva och det socialpsykologiska perspektivet samt tvärvetenskapliga perspektiv. Människosyn, förklaringar och tolkningar inom psykologin har sina utgångspunkter i dessa perspektiv. Även etiska, historiska, samhälls- och genusaspekter har sin självklara plats i diskussionen om psykologin som vetenskap och om dess tillämpning.

Människan kan studeras ur olika synvinklar. Tyngdpunkten i psykologistudierna kan läggas på en eller flera av dessa beroende på vilken studieinriktning eleven har valt. Mer eller mindre utrymme kan ges för aspekter som utveckling, personlighet, behov, perception, inlärning, grupprocesser, kommunikation, kriser, psykiska problem, individen i vardagsliv och i yrkesliv samt störningar i dessa.

Ämnet psykologi består av tre kurser, Psykologi A, Psykologi B och Teknisk psykologi.

Psykologi A innehåller grundläggande teori och tillämpningar. Att utveckla insikter och kunskaper som kan utnyttjas i vardagsliv och i yrkesliv betonas. Egna och andras reaktioner och upplevelser samt relationer mellan människor behandlas liksom ytterligare flera aspekter av människans beteende. Studier av psykologiska förklaringsmodeller och teorier ger tillfälle att utveckla ett kritiskt förhållningssätt i ämnet. Kursinnehållet anpassas efter den studieinriktning eleven har valt. Psykologi A är gemensam kurs på omvårdnadsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet.

Psykologi B bygger på Psykologi A. Kursen innehåller studier av psykologiska perspektiv, analys och kritisk granskning av psykologiska teorier och deras tillämpning. Ett samhällsperspektiv på psykologiska kunskaper och deras tillämpning ingår liksom en fördjupning av kunskaperna om människan i kris- och katastrofsituationer, studier av socialpsykologiska företeelser samt teorier om psykiska störningar och deras behandling. Psykologi B är en valbar kurs.

Teknisk psykologi innehåller grundläggande kunskaper om individens förmåga till uppmärksamhet, varseblivning, minne, tänkande och motivation. Dessutom ingår kunskaper om hur tekniska system bör anpassas till användarens kognitiva och perceptuella kapacitet. Teknisk psykologi är en valbar kurs.


Skolverket 2006-04-

Eleven skall 

A1: kunna diskutera några olika filosofiska förhållningssätt till existentiella frågor

  Till måluppgiften

A2: känna till centrala etiska frågeställningar och kunna argumentera kring några vanliga ståndpunkter inom den normativa etiken

  Till måluppgiften

A3: analysera och värdera information och ge argument för vad som bör ingå i begreppen kunskap och vetenskap

  Till måluppgiften

A4: ha fördjupat sig i något valt filosofiskt problem