Hem  |  Bibliotek  |  Blogg  |  Support  |  MSN  |  ICQ

Härnöstudier

Läsa flexibelt

Varje kurs du läser på gymnasiet har ett antal kursmål. Till varje kursmål hör olika läraktiviteter. Du kan välja egna läraktiviteter men också använda de föreslagna. Du bloggar allt du gör på kursen.




Välkommen till Svenska A!

 

Den här kursen läser du flexibelt ! Det betyder lite mer frihet i tid och rum för dig som elev. Men också mer ansvar och initiativ. Därför ska du läsa genom kurskontraktet som visar den attityd du bör ha på kursen. Du bör också göra några startuppgifter för att få igång din digitala kompetens.

Svenska är ett allmänbildande ämne där vi tränar läsning, skrivning och ordförrådet.


Allmänbildning


1 Lästräning och reflektion 

Du kanske läser bra redan, kanske flera böcker om året. Eller så har du aldrig läst en hel bok. På kursen tränar vi läsning av noveller och dikter, förutom de romaner du själv läser. Vi reflekterar tematiskt över tänkvärda citat ur världslitteraturen, särskilt sådana som har direkt med existentiella frågor att göra. Du väljer teman och texter ur citatskafferiet och skriver reflektioner som du tar med till lektionen och läser upp.

Lästräning handlar även om VAD du läser - allt har inte samma kvalitet - om hur mycket du läser och även på vilket sätt du läser. Lästräning handlar både om facktexter och klassiska texter men förutom noveller och dikter koncentrerar du dig på klassikerna varav många idag finns gratis på nätet. Kom ihåg att bra litteratur inte sällan är "konstig" eller "svårläst" innan du blivit van läsare.

Avläsning är den ena sidan av lästräning. Analys är den andra. Här finner du hjälp med analysen av romaner. Gå även till sidan om Böcker och Författare för inspiration och information! Har du svårt att hinna med tjocka romaner kanske du ska ändra dina egna läsregler


2 Skrivträning

Det gäller att vänja sig vid att skriva. Det finns många sätt att skriva på, skriva dikter, egna tankar, formella eller berättande referat och utredningar. Du ska arbeta med flera av dem i målarbetet. Dessutom finns det en hel del regler kring skrivandet.


3 Detaljkunskap

Detta är vad många mest tänker på som allmänbildning. Här gäller det att veta mer om de 13 epokerna och dess böcker och författare. Träna här!  Du ska kunna placera verken i det historiska rummet, veta i vilken kultur berättelserna och dikterna skrevs, vilka tankar som är viktiga i verken, vilka människor som finns bakom texterna. Du ska kunna de kända verken från de 13 perioderna och läsa verk från dem - klassikerna. 


4 Ordförrådet

Allmänbildning handlar om ditt ordförråd, bl a med sikte på högskoleprovet. Vi tränar och har prov i programmet Vokabula. Men det handlar också om din kunskap om ordens ursprung, svenska språket i allmänhet, dess historia och uppbyggnad, dess grammatik och släktskap med andra språk.


Svenska A - målen

du ska

A1:
kunna förmedla åsikter, erfarenheter och iakttagelser i tal och skrift på ett sätt som är anpassat efter situationen och mottagaren:

Hur ska du göra? Fundera och gör helst ett eget projekt !  Annars gör du enligt handledarens förslag:

Metod: 

1:1 Skriva en insändare om ett dagsaktuellt och viktigt ämne på ca 200 ord
och
1:2 Redogöra muntligt i grupp för insändarens innebörd och läsa den

eller
1:3 Skriva en kort pjäs som diskuterar något aktuellt ämne
och
1:4 Framföra pjäsen på video eller inför klassen 



A2:
kunna i tal och skrift förmedla förhållanden och kunskaper som är viktiga för eleven själv och för den valda studieinriktningen:

Hur ska du göra? Fundera och gör helst ett eget projekt !  Annars gör du enligt handledarens förslag:

Metod: 

2:1 Skriva en ämnesessä på ca 1000 ord
instruktion
2:2 Hålla en ämnespresentation på ca 10 minuter
instruktion
eller
2:3 Eget projekt

instruktion


A3:
kunna tillgodogöra sig det väsentliga i en text som är relevant för eleven själv och för den valda studieinriktningen samt för eleven som samhällsmedborgare:

Hur ska du göra? Fundera och gör helst ett eget projekt !  Annars gör du enligt handledarens förslag:

Metod: 
3:1 Läsa en fackbok 
3:2 Presentera boken skriftligt eller muntligt
instruktion
eller
3:3 Eget projekt

instruktion


A4:
kunna använda skrivandet som ett medel för att utveckla tänkande och lärande:

Hur ska du göra? Fundera och gör helst ett eget projekt !  Annars gör du enligt handledarens förslag:

Metod: 
4:1 Berätta refererande om de olika epokerna.
instruktion
4:2 Skriva ett reportage om någon plats
instruktion
eller
4:3 Göra CFL-uppgifterna för fyra epoker
eller
4:3 Eget projekt

instruktion


A5:
kunna delta i samtal och diskussioner med olika syften och hålla anföranden inför en grupp på ett sätt som är anpassat efter situation och mottagare: Hur ska du göra? Fundera och gör helst ett eget projekt !  Annars gör du enligt handledarens förslag:

Metod: 
5:1 Diskutera olika ämnen i klassen eller i gruppen
instruktion

eller
5:3 Eget projekt

instruktion
 


A6:
kunna formulera egna tankar och iakttagelser och göra egna bedömningar vid läsning av saklitteratur: Hur ska du göra? Fundera och gör helst ett eget projekt !  Annars gör du enligt handledarens förslag:

Metod: 
6:1 Skriva en läsdagbok för två fackböcker
instruktion
eller
6:2 Eget projekt

instruktion



  A7:
kunna formulera egna tankar och iakttagelser och göra egna bedömningar vid läsning av litterära texter från olika tider och kulturer: Hur ska du göra? Fundera och gör helst ett eget projekt !  Annars gör du enligt handledarens förslag:

Metod: 
7:1 Göra berättelseanalyser på  romaner eller noveller muntligt eller skriftligt
instruktion
7:2 Skriva en berättelseanalys på en film
instruktion
eller
7:3 Eget projekt

instruktion



  A8:
känna till några vanliga myter och motiv i litteraturen, vilka speglar frågor som har sysselsatt människor under olika tider: Hur ska du göra? Fundera och gör helst ett eget projekt !  Annars gör du enligt handledarens förslag:

Metod: 
8:1 Göra cfl-självtesterna för fyra av de 13 epokerna eller tolvorna på respektive epoksida
8:2 Välja ett tema ur varje av de fyra epokerna, skriva en kort sammanfattning av varje och göra en muntlig presentation av dina teman på ca 5 min.
instruktion
eller
8:3 Eget projekt
instruktion
 



  A9:
kunna tillämpa grundläggande regler för språkets bruk och byggnad samt vara medveten om skillnader mellan talat och skrivet språk: Hur ska du göra? Fundera och gör helst ett eget projekt !  Annars gör du enligt handledarens förslag:

Metod: 
9:1 Studera grammatiken och göra en muntlig eller skriftlig redovisning av kunskaperna 
instruktion
eller
9:2 Eget projekt

instruktion
 



  A10:
kunna inhämta, värdera och ta ställning till information och kunskap från bibliotek och databaser samt kunna använda datorer för att skriva och kommunicera: Hur ska du göra? Fundera och gör helst ett eget projekt !  Annars gör du enligt handledarens förslag:

Metod: 
10:1 Göra en söklogg för fyra av epokerna
instruktion

eller
10:2 Göra en kommenterad länklista om ett tema

eller
10:3 Eget projekt

instruktion



  A11:
ha fördjupat sina kunskaper inom något område av svenskämnet utifrån intressen, behov eller vald studieinriktning: Hur ska du göra? Fundera och gör helst ett eget projekt !  Annars gör du enligt handledarens förslag:

Metod: 
11:1 Presentera en ämnesfördjupning muntligt eller skriftligt
instruktion
eller
11:2 Gör en av CFL-uppgifterna

11:3 Eget projekt
instruktion